Történelem tanórák gimiben

Gimi töri

10 tanács a történelem írásbeli érettségihez

2023. április 27. - Töritanár_

10 megszívlelendő tanács a történelem írásbelihez

 

Ha megszívleled ezeket a tanácsokat, akkor garantálom, hogy lényegesen jobb eredményt érsz majd el az írásbeli érettségin történelemből: 

  • 1.) Források olvasása: A rövid válaszos részben a nagy terjedelmű forrásokkal ellátott feladatoknál mielőtt elolvasod az egész forrásmennyiséget, előbb MINDIG nézd meg, hogy a konkrét feladatok [az a) b) c) d) részek] mire kérdeznek rá. Így eleve olyan szempontból foghatsz a források végig-olvasásának, hogy direkt keresed azokat a kulcsszavakat, amire kérdezni akarnak. Ha például egy város, név vagy évszám a kérdés, akkor ilyen szemmel vizsgálod át a forrásokat!
  • 2.) Források kezelése 1: A forrásoknál (melyekből minden egyes feladatnál lesz egészen biztosan egy-egy szemelvény) mindig tegyél egy összegző mondatot a piszkozati lapodra. Az az egy mondatot, mely rögzíti a forrásrészlet lényegét. Ezzel nagyon meggyorsítod a dolgod, hiszen utána csak ezeket kell átfutnod ha bármit kell kezdjél ezekkel (pl időrendbe kell őket tenni, vagy valamilyen szempontból csoportosítani kell őket).
  • 3.) Források kezelése 2: Mindig alaposan nézd meg, hogy ki a forrás szerzője (mindig oda teszik a végére, zárójelben), ez rengeteget segíthet. A szerzőből évszámra, korszakra, sőt eseményekre lehet következtetni, illetve akár egy - egy művészettörténeti irányzatra is.
  • 4.) Piszkozati lapra is dolgozz az esszék megkezdése előtt : Mielőtt nekikezdesz egy-egy esszének három dolgot feltétlenül tegyél meg. 1.) Mindig írj egy rövid vázlatot a piszkozati lapodra (melyre írd is rá felül, hogy "piszkozati lap"). Ebbe a vázlatba szedd pontokba, hogy miről akarsz majd írni. Így jobba tudsz gazdálkodni az időddel és nem fogsz kihagyni semmit. A vázlatod legyen rövid, és 5 percnél több időt ne tölts vele. 2.) Jegyezd le az összes témához kapcsolódó szakkifejezést, amit tanultál, mert ha ezeket aztán beépíted az esszédbe, akkor pontokat kapsz majd rá (szaknyelv használata címen, amit a javító tanár "K1, K2, K3" jelölésekkel tüntet fel. [K = "kommunikációs és szaknyelv használata"]). 3.) Minden megadott forráshoz írj itt is egy összegző megállapítást (a képekhez, térképekhez is) hogy azután ezekre hivatkozni tudj az esszéidben! (Ezek ugyanis mind majd pontot érnek.)
  • 5.) Térkép-használat: A térkép legális "puska" hiszen nagyon sok segítséget tud nyújtani. Ha "belőtted" a korszakot, amire a feladat vonatkozik, keresd ki térképen és máris leolvashatsz róla értékes információkat, például csata helyeket, dátumokat, hadvezéreket stb.
  • 6.) Helyesírás: Nagyon ügyelj a helyesírásra, de a térkép még ebben is tud segíteni, hiszen helyiség és személy neveket ki tudsz onnan nézni, hogy hogyan kell helyesen leírni. Pl hadvezérek nevei mind ott vannak az egyes térképeken a hadműveletek nyilaira írva. De gyakran elnökök, egyéb személyek is benne vannak a térképekben.
  • 7.) Az esszé-írás aranyszabálya: Mindig az értékelő táblázatot tartsd szem előtt mikor írod (cikkem végén láthatod). Ez majd az érettségi feladatsorban ott lesz a feladat végén és a tanár csak azokra ad pontot, amit ott látsz. Vagyis: időt, helyet mindig írj (bármi is a téma) és a forrásokból is kell infókat leírnod illetve kell tegyél összegző megállapításokat is. Használj szakszavakat, mert ha csak körül írsz egy fogalmat, arra nem jár pont. Itt is fontos, hogy az ÖSSZES FORRÁSBÓL vegyél utalásokat, megállapításokat (következtetéseket) egyet se hagyjál ki. Ha mondjuk 5 forrás van és ebből egy kép egy térkép-részlet és három szöveg, akkor ne csak a szöveg-részletekről, de a térképről és a képről is tegyél következtetéseket.
  • 8.) Figyelj az időre! Középszinten 180, emelt szinten pedig 240 perced van az egész feladatsorra. Ebbe 12 rövid válaszos és kettő (emelten 3) esszének is bele kell férnie. Ez azt jelenti, hogy a rövid válaszos feladatokra darabonként 7,5 perced, az esszékre pedig 45 - 45 perced lesz! DE  ott van a források végig olvasásának (és értelmezésének) kihívása, ami néhol fél - 1 oldal is lehet (ráadásul nehéz nyelvezettel). Ezzel kalkulálnod kell, így mindig nézd az órád, hogy nehogy kifuss az időből és a végén ne kelljen kapkodnod.
  • 9.) Kezd a könnyebb feladatokkal! Ha így teszel megnyugszol kicsit, mert lesz az elején egy kis sikerélményed, míg ha azonnal belefutsz egy nehéz feladatba (amivel még az idődből is túl sokat veszítesz) pánikot okozhat nálad, ami visszaveti teljesítményed a későbbiekre plusz kapkodást is okoz.
  • 10.) Logika, szövegértés. A mai történelem írásbelik feladatsorainak 50%-a szövegértéssel és józan logikával is kitölthető (nem igényel lexikális tudást, [ami a magyar történelem érettségiztetés achilles sarka és nem szabadulunk tőle akárcsak az értelmetlenült túltolt forrás-mániától sem. De ez van.]). Viszont így józan gondolkodással is boldogulhatsz. Nézd logikusan a feladatokat, hisz a feladatok felénél benne rejlik a válasz a kérdésben (vagy a forrásban).

erettsegi_essze_tablazat.jpg

Szívből kívánok sok sikert!

Nyugi, menni fog!

****

süti beállítások módosítása